Serius. Memang aku sokong. Aku penah diberitahu oleh adik kesayang sendiri yang mana dia tertengok sorang budak dirotan oleh bapak tiri. Fuhh. Bunyi kene rotan ngan bapak tiri pun dah seriau bulu roma tapi part meleleh, bapak tiri tu rotan sampai pecah hujung batang rotan tu haa.

Pecah beb !

Tu sebab aku sokong.


Kadang2 kene tengok budak tu sendiri. Rotan mendidik takpe, aku sokong. Aku jugak SOKONG kalau rotan tu jadi jenayah JIKA rotan secara melampau; mendatangkan luka parah, patah riuk tulang. Dah lebih pada seksa. Cam mana laa sanggup seorang ibu atau bapa rotan sampai cam tu sekali.

Aku tengok anak orang lain pun geram nak hisap pipi, apetah lagi nak merotan budak2.

Fuhh.

Tau kadang2 budak tu melebih2 tapi biasa laa, rotan biar ada batas, biar kat betis, merah sikit takpa, pengajaran untuk dia. Sedangkan dalam Islam benarkan kita rotan asal tidak melampau.

Nak rotan budak2 untuk mengajar, mendidik, takkan nak klasifikasi sebagai jenayah ?

Kena ikut undang2 belah sana ? Sedangkan belah sana pun banyak yang bangkang, inikan kita pulak nak ikut. Pakai akal kat otak, bukan akal kat siku sebab siku takda akal. Faham ?

Haihhh.

Wallahu'alam

Catat Ulasan

  1. dulu dengan sekarang memang berbeza kan?...dulu memang tujuan merotan untuk mendidik...sekarang, ada beberapa kes, merotan untuk melepaskan marah dan geram...

    BalasPadam
  2. Singgah sini ye .. nak tahu blog anda di ciplak atau tidak ? baca entry ni .. harap membantu !


    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/apakah-itu-got-blogger.html

    BalasPadam
  3. Tidak sokong apa yang kerajaan cuba nak buat tu.

    BalasPadam

Blog ini adalah hasil penulisan tentang hidup dan idea penulis sendiri dan berharap para pembaca berfikiran positif dan terbuka serta tidak menuduh tanpa asal usul periksa. Penulis tidak bertanggungjawab atas kerosakan atau kerugian semasa menggunakan maklumat di blog ini dan akan mengambil tindakan undang-undang tanpa berunding jika berlaku sebarang tuduhan tidak berasas atas hak persendirian sebagai seorang blogger.

Penulis Blog Paly

 
Top