Gambar

Setiap gmbr yang nak dimasukkan dalam blog, pastikan bersaiz kecil. Bab resolusi tak menjadi masalah sgt tp saiz tu yg beri kesan sb time kite nak load blog, termasuk jugak load gmbr. Kalo gmbr tu bersaiz 1mb, dah macam donlod mp3 kecil, huhu. Bagi yg suka update blog secare mobile, amik gmbr dengan megapiksel yang rendah, so, saiz gambar pun kecik jer.

Background, header dan dalam entri - tu yang korang kene awasi betol2. Kalo nampak cam berat sgt gmbr tu nak load smpai kadang2 ade jugak kes blog dah siap load tp gmbr belom, siap tersangkut, cube rendahkan saiz dgn serendah yg mgkn tnpa rosakkan gmbr yang korang upload.

---------------------------------------------------------------------------

Banyak lagi care untuk korang singkat kan lagi masa nak load - excerpt stiap post kat hompage, kurangkan guna script java yg berlainan, plugin atau widget lagu dan macam2 lagi.

Harap tips ni berguna sgt2 untuk korang lajukan lagi bile nak buka blog sb ni salah satu care untuk tarik pembace ke blog kite, betol tak? Hehehe.

# Kalo ade care laen, tlg la kongsi :)

Wallahu'alam
Cara singkatkan masa untuk buka blog
Cara singkatkan masa untuk buka blog

Stiap hari aku kunjung bnyak blog dan dari situ la dapat tngok blog mane yang amik mase lame untuk load atau bukak. Serius, walaupun tak ...

Baca lagi »

Lawak tol tuan kedai ...
Lawak tol tuan kedai ...

Lepas terawih td, berdekah adik aku gelak luar kedai, pas setel beli barang2 untuk die exam esok. Aku pun gelak gak tapi cover skit, kot2...

Baca lagi »

Favicon blog dah tukar..
Favicon blog dah tukar..

Aku baru perasan yg header dah tukar tapi favicon lom, huhu. Nampak ganjil lak bile header dah baru tp icon lame, tak ngam. Pastu aku car...

Baca lagi »

Blog masih ok, hehe
Blog masih ok, hehe

Baru2 ni aku ade post yang blog ni macam dah slow jer, bleh bace sini . Pastu pagi td aku try gune pagespeed drpd google untuk test dan tern...

Baca lagi »

Bulan pose ni kan..
Bulan pose ni kan..

Ya, aku tau yang info tu mmg takde kuar dalam local paper pnye tapi biar la jd cerdik pandai skit, skrg kan bulan pose, tak yah kot post lam...

Baca lagi »

Ok ke homepage blog ni?
Ok ke homepage blog ni?

Blog aku yg satu lg. Nak mintak pndgn korang untuk homepage blog, hehe. Blog ni baru lg dan aku akan betol2 aktif guna blog ni nnti bila ...

Baca lagi »

Blog ini adalah hasil penulisan tentang hidup dan idea penulis sendiri dan berharap para pembaca berfikiran positif dan terbuka serta tidak menuduh tanpa asal usul periksa. Penulis tidak bertanggungjawab atas kerosakan atau kerugian semasa menggunakan maklumat di blog ini dan akan mengambil tindakan undang-undang tanpa berunding jika berlaku sebarang tuduhan tidak berasas atas hak persendirian sebagai seorang blogger.

Penulis Blog Paly

 
Top