Buat pertama kali..
Buat pertama kali..

Hari ni bukak pose kat luar, hehehe. Mak yang ajak suh bukak kat mane2 kedai. Macam bese, aku yang bawak kete walaupun takde lesen, madam su...

Baca lagi »

Wordless Wednesday #6
Wordless Wednesday #6

# Syukur~

Baca lagi »

Mercun ni baru best...
Mercun ni baru best...

# Gempak hiler mercun ni, abis hancur pokok, hoho. -_-

Baca lagi »

Puas hati, hehe...
Puas hati, hehe...

Semalam aku servis aku nye laptop, leh baca sini ngan sini . Aku test maen game dan mmg puas ati, bes jer layan, hehe. Berbaloi aku buka...

Baca lagi »

Cerita yang menakjubkan ..!
Cerita yang menakjubkan ..!

Sebelum korang komen berdasarkan gmbr aku letak, korang bace dulu citer yg berkaitan ngan gmbr kat atas ni smpai abis. Mmg menarik dan sa...

Baca lagi »

Orang was-was...
Orang was-was...

Aku penah tngok ade yang was2 amik wuduk, korang pn penah? Hmm. Korang tak kenal sape yang aku citer ni, so amik jer sbagai pengajaran bg ya...

Baca lagi »

'Pembantu blog' sudah berkuasa baru..!
'Pembantu blog' sudah berkuasa baru..!

Alhamdulillah, dah siap dah walaupun ade sdikit masalah teknikal td, jari besar sgt, hehe. Akibat panas hiler time aku maen game, mmg aku da...

Baca lagi »

Servis 'pembantu blog' jap...
Servis 'pembantu blog' jap...

Jap? Grrr. Ontah kejap jer lame ni sebab tak penah bukak laptop aku ni ha. Lagipun mmg kene servis dah, lebih stahun aku beli dan tak pen...

Baca lagi »

Sakit kepala...
Sakit kepala...

Tu la, gatal sgt nak pegi sentuh game, adoii. Lepas anta adik ke skolah jap2 lagi, aku nak rehat jer kot, terasa woo sakit kepale ni, huh...

Baca lagi »

Seriusly, aku jeles..
Seriusly, aku jeles..

Hmm. Best hiler aku duk usha gambar2 blogger yang berkumpul dalam majlis iftar. Aku tengok gmbr2 diorang letak tu pun dah geram jer aku nak ...

Baca lagi »

Mercun kanak2 jer main..
Mercun kanak2 jer main..

Dah insaf pnye pasal , haha. Kalo taon lepas, mercun yg bahaye2 aku maen tp taon ni, amik yang biase2 jer. Aku tak minat sgt nak maen mer...

Baca lagi »

Ada masa? Jom tengok..
Ada masa? Jom tengok..

# Sediakan tisu sebelum tengok dan fahami betol2 :') Wallahu'alam

Baca lagi »

Homepage baru blog ..
Homepage baru blog ..

Aku dah edit dah skit blog satu lg, hari tu dah post dah, baca sini , dan terima kasih pd yang sudi bg pendapat, hehe. Perubahan untk mas...

Baca lagi »

Hadiah untuk blogger :)
Hadiah untuk blogger :)

Aku ade sponsor untuk giveaway Kak Mia ari tu smbil2 nak promote serbuk farcheese ni. Pemenang bertuah pun dah tau dah dan aku dah set...

Baca lagi »

Kad raya daripada blogger :)
Kad raya daripada blogger :)

Yahuu ..! Dah sampai pun kad raya drpd 2 blogger iaitu www.kisahemasputih.com dan www.qaleshyaumairah.com, hehehe. Tenkiu dan selamat ...

Baca lagi »

Tercari-cari ..
Tercari-cari ..

Adehh. Kalu tngok gambar dan tajuk, tercari2 isteri la plak, haha. Bukan2. Bab jodoh takmo pikir tp kalo dah datang, syukur, hehe. Susah ...

Baca lagi »

Buat elok2 exam..
Buat elok2 exam..

Hari ni adik2 aku ade exam kat skolah walaupun smlm macam tak stadi jer, haha. Yang adik pompuan tak konfem lg exam ke tak sb die tak peg...

Baca lagi »

Kreatif - sesuai untuk pelajar
Kreatif - sesuai untuk pelajar

Jimat dan comel - bleh ler korang try buat macam gmbr kat atas ni. Kitar smula jer ape yang perlu, pastu gam situ sini, siap. Alat2 menul...

Baca lagi »




Gambar

Setiap gmbr yang nak dimasukkan dalam blog, pastikan bersaiz kecil. Bab resolusi tak menjadi masalah sgt tp saiz tu yg beri kesan sb time kite nak load blog, termasuk jugak load gmbr. Kalo gmbr tu bersaiz 1mb, dah macam donlod mp3 kecil, huhu. Bagi yg suka update blog secare mobile, amik gmbr dengan megapiksel yang rendah, so, saiz gambar pun kecik jer.

Background, header dan dalam entri - tu yang korang kene awasi betol2. Kalo nampak cam berat sgt gmbr tu nak load smpai kadang2 ade jugak kes blog dah siap load tp gmbr belom, siap tersangkut, cube rendahkan saiz dgn serendah yg mgkn tnpa rosakkan gmbr yang korang upload.

---------------------------------------------------------------------------

Banyak lagi care untuk korang singkat kan lagi masa nak load - excerpt stiap post kat hompage, kurangkan guna script java yg berlainan, plugin atau widget lagu dan macam2 lagi.

Harap tips ni berguna sgt2 untuk korang lajukan lagi bile nak buka blog sb ni salah satu care untuk tarik pembace ke blog kite, betol tak? Hehehe.

# Kalo ade care laen, tlg la kongsi :)

Wallahu'alam
Cara singkatkan masa untuk buka blog
Cara singkatkan masa untuk buka blog

Stiap hari aku kunjung bnyak blog dan dari situ la dapat tngok blog mane yang amik mase lame untuk load atau bukak. Serius, walaupun tak ...

Baca lagi »

Lawak tol tuan kedai ...
Lawak tol tuan kedai ...

Lepas terawih td, berdekah adik aku gelak luar kedai, pas setel beli barang2 untuk die exam esok. Aku pun gelak gak tapi cover skit, kot2...

Baca lagi »

Favicon blog dah tukar..
Favicon blog dah tukar..

Aku baru perasan yg header dah tukar tapi favicon lom, huhu. Nampak ganjil lak bile header dah baru tp icon lame, tak ngam. Pastu aku car...

Baca lagi »

Blog masih ok, hehe
Blog masih ok, hehe

Baru2 ni aku ade post yang blog ni macam dah slow jer, bleh bace sini . Pastu pagi td aku try gune pagespeed drpd google untuk test dan tern...

Baca lagi »

Bulan pose ni kan..
Bulan pose ni kan..

Ya, aku tau yang info tu mmg takde kuar dalam local paper pnye tapi biar la jd cerdik pandai skit, skrg kan bulan pose, tak yah kot post lam...

Baca lagi »

Ok ke homepage blog ni?
Ok ke homepage blog ni?

Blog aku yg satu lg. Nak mintak pndgn korang untuk homepage blog, hehe. Blog ni baru lg dan aku akan betol2 aktif guna blog ni nnti bila ...

Baca lagi »

Sambil layan blog ..
Sambil layan blog ..

Air kosong ngan kacang, sambil mngunyah sambil layan blog, usha blog rakan2 blogger, hehehe. Aku nak update blog pasal bnde laen tapi tet...

Baca lagi »

Bila tiada idea untuk update blog..
Bila tiada idea untuk update blog..

Dah menjadi kebiasaan kan sbagai seorang blogger - ada mase mencurah2 idea datang untk berkongsi dan ade gak mase idea tu tersempit jer nak ...

Baca lagi »

Jom tengok video lawak keldai
Jom tengok video lawak keldai

Pagi td aku duk usha forum dan pegi tngok bahan2 lawak kat sana. Terjumpe lak ngan satu video lawak keldai. Serius, mmg betol2 lawak, aku tn...

Baca lagi »

Dulu, mak dan ayah ...
Dulu, mak dan ayah ...

Hari ni adik aku demam, tgh tido tgh mlm td pun bleh terjaga sb badan panas. Aku pun pujuk adik aku, tanye nak ape sb die duk merengek. Die ...

Baca lagi »

Jom turunkan berat badan!
Jom turunkan berat badan!

Aku pun dalam proses turunkan berat badan, mmg dah azam taon ni dah, siap share lagi dalam entri2 awal taon ni, hehehe. Bagi aku, tak sus...

Baca lagi »

Blog aku dah slow..?
Blog aku dah slow..?

Lepas aku masuk kan script histats lam blog aku, cam slow jer mase load, huhu. Mmg betol2 terasa mase nak load blog, pastu aku edit lak s...

Baca lagi »

Test game sat..
Test game sat..

Hari ni aku nak test game ni. Aku dah lame dah maen game ni, skrg ni try cuba maen kat server ni lak. Lagi pun td ade error ngan laptop n...

Baca lagi »

Akal manusia
Akal manusia

Sejauh mane kebenaran fakta atas aku tak tau tp sama2 kite ingat, yang akal ni adalah anugerah yang besar, betol tak? Akal jgk membezakan...

Baca lagi »

"Ly, bila nak kawin..?"
"Ly, bila nak kawin..?"

Makin ramai dah yg duk timbulkan isu kawin aku, trmasuk kekawan. Banyak gak aku duk citer hal kawin lam blog ni, try search blog aku ni g...

Baca lagi »

Design baju lagi..
Design baju lagi..

Design baju yang ni belom lg yang rasmi sb aku nak cuba print dan pkai, tengok hasil dulu macam mane, kalo puas ati baru la konfem. Hari ...

Baca lagi »

8 cara mengenalpasti lelaki penyayang
8 cara mengenalpasti lelaki penyayang

1) Suka Haiwan - Lelaki yang penyayang adalah lelaki yang sukakan binatang, kita boleh tengok reaksi dia bila ada haiwan ni sebagai con...

Baca lagi »

Kad raya daripada Republiq Seni
Kad raya daripada Republiq Seni

Time aku baru bngon tido tadi, terkejot lak ade surat depan laptop aku ni ha. Perghh, mati2 bajet awek yang anta kad raya ni, hahaha. ...

Baca lagi »

Topup Giveaway by FakhRuru
Topup Giveaway by FakhRuru

# Jom join jom! Sapot abam blogger ensem ni..

Baca lagi »




Untuk kod HTML pulak, korang bleh letak kat mane2 dalam template sblm kod :




Atau bleh jugak letak dalam layout - add HTML script dan letak dalam tu. Setel.

Editor ni mmg sgt2 membantu bg yang nak edit blog dgn mudah dan cepat. Kalo korang ade ape2 nak tnye, tulis je kat kotak komen dibawah, nnti aku jwb bile masa mengizinkan. Tekan SINI kalo nak gune editor. Selamat mencuba :)
Editor untuk CSS dan HTML
Editor untuk CSS dan HTML

Kegunaan editor ni adalah untuk korang test sama ada kod CSS atau HTML korang tu betol atau tak sebelom dimasukkan dlm template blog. Jimat ...

Baca lagi »

Gempar! Blogger kena buli..!
Gempar! Blogger kena buli..!

Macam mane perkara ni leh berlaku? Sungguh 'kejam' si pembuli itu kpd blogger tersebut. Ape kah salah beliau? Terangkan!! Arghh!!...

Baca lagi »

"Kesian aku tengok blogger ni.."
"Kesian aku tengok blogger ni.."

Apesal nampak cam tak bermaya sgt blogger lam gambar tu, hohoho. Kes puase atau mmg jenis kesian cam ni? Haha. Bukan ape, aku dah takde b...

Baca lagi »

1 pendrive dah boleh baiki..
1 pendrive dah boleh baiki..

Makin canggih skrg kan. Dulu, kalo nak baiki perisian komputer atau laptop ni, macam2 kene ade - cd window, cd driver, dvd reader dan mac...

Baca lagi »

Pemilik suara azan yang selalu kita dengar
Pemilik suara azan yang selalu kita dengar

Time zaman skolah mnengah dulu, aku mmg tertarik ngan azan kat mekah ni sb dah direkodkan sbagai mp3 dan rmai dah yang dengar. Mmg betol2...

Baca lagi »

Wordless Wednesday #5
Wordless Wednesday #5

# Lawak :)

Baca lagi »

Blog ini adalah hasil penulisan tentang hidup dan idea penulis sendiri dan berharap para pembaca berfikiran positif dan terbuka serta tidak menuduh tanpa asal usul periksa. Penulis tidak bertanggungjawab atas kerosakan atau kerugian semasa menggunakan maklumat di blog ini dan akan mengambil tindakan undang-undang tanpa berunding jika berlaku sebarang tuduhan tidak berasas atas hak persendirian sebagai seorang blogger.

Penulis Blog Paly

 
Top